Info

Havsgården är belägen på Kyrkogårdsö i Kökars kommun, mitt ute i den östra Åländska skärgården.

Historia

Ön har en händelserik och intressant historia, människorna som bebott ön har sysslat med sjöfart, fiske, handel, jakt och jordbruk.I gamla segelledsbeskrivningar från 1400-talet nämns Kyrkogårdsö ”Bötet” som riktmärke. Ön har varit bebodd sedan 1500-talet och är ett bra exempel på gammal skärgårdskultur. De yngsta ättlingarna på Kyrkogårdsö tillhör idag den sjuttonde generationen av samma släkt på ön. Det borgar för att du kommer få en genuin skärgårds upplevelse när du kommer hit och att vi vill att du verkligen får känna på hur ett äkta skärgårdslive är.

Fakta

På öns västra sida finns tre gårdar byggda på 1800-talet varav Havsgården finns belägen i den äldsta av dem, sedan gammal kallas den gården ”Storgårds”. Storgårds är även den enda gården som idag är bebodd året runt.

Hit är du alltid välkommen.

På öns östra sida ligger vår stockbastu avskilt i en egen vik. Tänk dig att njuta av det rena svala vattnet i en äkta vedeldad bastu tillsammans med dina vänner.

Få saker i livet känns mer äkta och genuina än att bada bastu i en vedeldad bastu och sen ta ett avsvalkande dopp i havet.

Storlek

Öns storlek är ca. 1 km * 2 km stor eller liten beroende på hur du ser det. Den har en varierande natur bestående av lummiga dungar samt karga berg och vackra klippor.

hund

Givetvis kan du strosa omkring på ön och känna historiens skärgådsvingslag. Här på Kyrkogårdsö har mycket hänt under de gångna åren alltifrån officiella ”statsbesök” såsom fisketurer med finlands president Kekkonen till historier vi inte kan berätta om här, men när du kommer hit berättar Markus mer än gärna om allt som hänt och lite till…